LEERZAAM SPELEN

Wizzwizz is niet alleen leuk maar ook leerzaam. Het houten speelgoed draagt bij aan de ontwikkeling van een kind en dat is iets wat wij heel belangrijk vinden. Spelen met wizzwizz zou helpen bij de cognitive ontwikkeling, de creativiteit, de fijne motorische ontwikkeling en de sociale ontwikkeling. 

Fijne motoriek 

 

Wat is fijne motoriek? 

Fijne motorische ontwikkeling begint vanaf de leeftijd van 2 jaar. Fijne motoriek is het vermogen om kleine specifieke bewegingen te maken, met name met de handen en vingers. Een voorbeeld van fijne motoriek is het vasthouden van een pen. 

Hoe stimuleert wizzwizz fijne motoriek?

Als uw kind met wizzwizz speelt, vereist dit specifieke kleine bewegingen met vingers en handen. Uw kind is namelijk bezig verbinden van onderdelen of het uit elkaar halen van onderdelen. Omdat houten speelgoed niet veerkrachtig is, vereist dit moeite en oefening. Het oefenen helpt een kind bij ontwikkeling van spieren in de vingers en handen.

 

Hand-oog coördinatie is verder een belangrijk onderdeel van fijne motoriek dat ook wordt ontwikkeld. Hand-oog coördinatie is het vermogen van een kind om acties uit t voeren die het gelijktijdig gebruik van onze ogen (zich) en handen (beweging) vereisen. De visuele waarneming van het speelgoed wordt in dit geval gebruikt om de handen aan te sturen bij het uitvoeren van een beweging. 

Waarom fijne motoriek belangrijk? 

Het leren van fijne motoriek is de eerste stap bij het leren tekenen, knutselen en uiteindelijk schrijven. Fijne motoriek is daarnaast erg cruciaal voor alledaagse vaardigheden zoals kleding aantrekken, open maken van een broodtrommel en veters strikken. Wanneer een kind minder goed is in deze alledaagse bezigheden, kan het zelfvertrouwen flink zakken zakken. Het zelfvertrouwen dat een kind krijgt door het leren schrijven is erg hoog. 

 

Wat maakt                     leerzaam?

Creativiteit, 

Fantasie 

 

Wat is creativiteit?  

Creativiteit is het bedenken van nieuwe ideeën. Creativiteit is het gebruiken van je fantasie. 

Hoe stimuleert WIZZWIZZ creativiteit ?  

Je kunt een oneindig aantal poppetjes en wagentjes maken, de variatie is enorm  Er zijn daarnaast geen regels, alles mag! De variatie en gebrek aan regels zorgt ervoor dat kinderen "out of the box" kunnen denken.  Wizzwizz wordt daarnaast niet geassocieerd

met stereotyperingen en vooroordelen in het speelgoed zie je niks terug over gender rollen, huidskleur of religie. 

 

Waarom is creativiteit belangrijk?  

Creativiteit is een speciale vaardigheid die altijd gewaardeerd zal worden. Creativiteit is goed voor de ontwikkeling van de wiskundige vaardigheden, uiten van emoties, met elkaar praten en het leren van een taal! 

 

Cognitieve vaardigheden

 

Wat zijn cognitieve vaardigheden? 

Cognitieve vaardigheden zijn verwant aan wat we "intelligentie" noemen. Ze hebben te maken met de mate waarin je in staat bent informatie op te nemen en te verwerken. Bij het verwerken van informatie komt veel kijken, je hebt je geheugen en aandacht nodig maar ook het vermogen om problemen op te lossen.

 

Hoe stimuleert wizzwizz cognitieve vaardigheden?

Uit onderzoek is al vaak geconcludeerd dat bouwconstructie speelgoed helpt bij de ontwikkeling van cognitive vaardigheden bij kinderen. Bij wizzwizz gebeurd dit als een kind eenfiguur probeert na te maken van de voorbeeld speelkaarten. Dit lijkt misschien simpel, maar eigenlijk is een kind op dat moment een moeilijk probleem aan het oplossen. Het moet analyseren wat het ziet, de verschillende onderdelen onderscheiden en ondervinden hoe deze onderdelen aan elkaar relateren om uiteindelijk hetzelfde resultaat te krijgen als het figuur op de speelkaart. Tijdens dit proces gebruikt het kind ook actief zijn aandacht en concentratie. 

 

Waarom zijn cognitieve vaardigheden belangrijk? 

Wat je je misschien niet realiseert, is dat een kind van  3 jaar elke seconde  700 tot 1000

neurale connecties aanmaakt. Als we ouder  worden, wordt dit veel minder. De eerste

 jaren van een kind zijn daarom heel belangrijk. Er is een connectie tussen de cognitieve ontwikkeling van een kind en het niveau van succes op latere leeftijd. Goede cognitieve vaardigheden op een leeftijd van 5 jaar zouden een connectie hebben met betere 

sociaal-economische status, betere mentale gezondheid en minder probleem gedrag. 

sociale vaardigheden  

 

Wat is samenwerken?

Samenwerken is wanneer twee of meer personen werken aan hetzelfde doel. Samenwerken is een belangrijke sociale vaardigheid. 

Hoe stimuleert wizzwizz samenwerken en andere sociale vaardigheden

Met de digitale ontwikkelingen bestaat er steeds minder speelgoed waarbij kinderen samen spelen. Alle spelletjes op de iPad, playstation en mobiel doe je immers alleen. Speelgoed waar samenwerken wordt bevorderd, in plaats van competitie, is daarom van groot belang. We merken dat kinderen die spelen met wizzwizz vaak samen een figuur maken. Door samen een figuur te maken leren kinderen hoe samenwerken, naar elkaar luisteren, elkaar helpen en hun ideeën communiceren. 

Waarom zijn samen werken belangrijk? 

Samenwerken is belangrijk omdat kinderen hierbij vaardigheden leren die de rest van het leven ten goede komt. Ze leren naar elkaar luisteren en adviezen van elkaar aan te nemen, iets wat soms heel moeilijk is voor een kind. Ze leren daarnaast dat andere kinderen gedachtes hebben. Dit is iets wat Theory of Mind genoemd word en dit is een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van een kind.