LEERZAAM SPELEN

Wizzwizz is niet alleen leuk maar ook leerzaam. Het houten speelgoed draagt bij aan de ontwikkeling van een kind en dat is iets wat wij heel belangrijk vinden. Spelen met wizzwizz zou helpen bij de cognitieve ontwikkeling, de creativiteit, de fijne motorische ontwikkeling en de sociale ontwikkeling. 

‚Äč

1. 

creativiteit

 

Wat is creativiteit?

Creativiteit is het bedenken van nieuwe ideeën. Creativiteit is het gebruiken van je fantasie. 

Hoe is dit gestimuleerd?

Je kunt een oneindig aantal poppetjes en wagentjes maken, de variatie is enorm  Er zijn daarnaast geen regels, alles mag! De variatie en gebrek aan regels zorgt ervoor dat kinderen "out of the box" kunnen denken.  Wizzwizz wordt daarnaast niet geassocieerd

met stereotyperingen en vooroordelen in het speelgoed zie je niks terug over gender rollen, huidskleur of religie. 

Waarom is het belangrijk? 

Creativiteit is een speciale vaardigheid die altijd gewaardeerd zal worden. Creativiteit is goed voor de ontwikkeling van de wiskundige vaardigheden, uiten van emoties, met elkaar praten en het leren van een taal! 

2. 

sociale vaardigheden  

 

Wat is samenwerken?

Samenwerken is wanneer twee of meer personen werken aan hetzelfde doel. Samenwerken is een belangrijke sociale vaardigheid. 

Hoe is dit gestimuleerd?

Met de digitale ontwikkelingen bestaat er steeds minder speelgoed waarbij kinderen samen spelen. Alle spelletjes op de iPad, playstation en mobiel doe je immers alleen. Speelgoed waar samenwerken wordt bevorderd, in plaats van competitie, is daarom van groot belang. We merken dat kinderen die spelen met wizzwizz vaak samen een figuur maken. Door samen een figuur te maken leren kinderen hoe samenwerken, naar elkaar luisteren, elkaar helpen en hun ideeën communiceren. 

Waarom is het belangrijk? 

Samenwerken is belangrijk omdat kinderen hierbij vaardigheden leren die de rest van het leven te goede komt. Ze leren naar elkaar luisteren  en adviezen van elkaar aan te nemen, iets wat soms heel moelilijk kan zijn voor een kind. Ze leren verder ook dat andere kinderen gedachtes hebben. Dit noem je Theory of Mind en dit is een belangrijke mijlpijl voor de ontwikkeling van een kind. 

3. 

cognitieve vaardigheden  

 

Wat is cognitie?

Cognitieve vaardigheden zijn verwant aan wat we "intelligentie" noemen. Ze hebben te maken met de mate waarin je in staat bent informatie op te nemen en te verwerken. Bij het verwerken van informatie komt veel kijken, je hebt je geheugen en aandacht nodig maar ook het vermogen om problemen op te lossen.

Hoe is dit gestimuleerd?

Uit onderzoek is al vaak geconcludeerd dat bouwconstructie speelgoed helpt bij de ontwikkeling van cognitive vaardigheden bij kinderen. Bij wizzwizz gebeurd dit als een kind eenfiguur probeert na te maken van de voorbeeld speelkaarten. Dit lijkt misschien simpel, maar eigenlijk is een kind op dat moment een moeilijk probleem aan het oplossen. Het moet analyseren wat het ziet, de verschillende onderdelen onderscheiden en ondervinden hoe deze onderdelen aan elkaar relateren om uiteindelijk hetzelfde resultaat te krijgen als het figuur op de speelkaart. Tijdens dit proces gebruikt het kind ook actief zijn aandacht en concentratie. 

Waarom is het belangrijk? 

Wat je je misschien niet 

realiseert, is dat een kind van 3 jaar elke seconde  700 tot 1000 neurale connecties aanmaakt. Als we ouder 

worden, wordt dit veel minder. De eerste jaren van een kind 

zijn daarom heel belangrijk. Er is een connectie tussen de cognitieve ontwikkeling van een kind en het niveau van succes op latere leeftijd. Goede cognitieve vaardigheden op een leeftijd van 5 jaar zouden een connectie hebben met betere sociaal-economische status, betere mentale gezondheid en minder probleem gedrag

4. 

motorische vaardigheden  

 

Wat is de motoriek?

Fijne motorische ontwikkeling begint vanaf de leeftijd van 2 jaar. Fijne motoriek is het vermogen om kleine specifieke bewegingen te maken, met name met de handen en vingers. Een voorbeeld van fijne motoriek is het vasthouden van een pen. 

Hoe is dit gestimuleerd?

Als u kind met wizzwizz speelt, vereist dit specifieke kleine bewegingen met de vingers en handen. Uw kind is namelijk bezig met het verbinden van onderdelen en het uit elkaar halen van onderdelen. Omdat houten speelgoed niet veerkrachtig is vereist dit oefening.  De hand-oog coördinatie is een belangrijk onderdeel van fijne motoriek dat het kind daarnaast gebruikt. Dit is het vermogen om acties uit te voeren die gelijktijdig het gebruik van ogen en handen vereist. 

Waarom is het belangrijk? 

Het leren van fijne motoriek is de eerste stap bij het leren tekenen, knutselen en uiteindelijk schrijven. Fijne motoriek is daarnaast erg cruciaal voor alledaagse vaardigheden zoals kleding aantrekken, open maken van een broodtrommel en veters strikken. Wanneer een kind minder goed is in deze alledaagse bezigheden, kan het zelfvertrouwen flink zakken zakken. Het zelfvertrouwen dat een kind krijgt door het leren schrijven is erg hoog.