Leerzaam spelen 

Wizzwizz is samen met ander constructiespeelgoed leerzaam voor kinderen. Hier is pedagogisch onderzoek naar gedaan. Op wat voor manier? Dat lees je hier! 

Waarom is wizzwizz leerzaam? 

Cognitieve vaardigheden

Cognitieve vaardigheden zijn verwant aan wat we "intelligentie" noemen. Ze hebben te maken met de mate waarin je in staat bent informatie op te nemen en te verwerken. Bij het verwerken van informatie komt veel kijken, je hebt je geheugen en aandacht nodig maar ook het vermogen om problemen op te lossen.

 

Fijne motoriek 

Fijne motorische ontwikkeling begint vanaf de leeftijd 2 jaar. Fijne motoriek is het vermogen om kleine specifieke bewegingen te maken, met name met de handen en vingers. Een voorbeeld van fijne motoriek is het vasthouden van een pen. 

Creativiteit 

Creativiteit is het bedenken van nieuwe ideeën. Creativiteit is het gebruiken van je fantasie.

Samen spelen

Wizzwizz speel je samen! Dit is belangrijker voor de ontwikkeling dan je misschien in de eerste instantie zou denken. Het is belangrijk voor kinderen om op jonge leeftijd te leren samenwerken, communiceren en delen.  

Cognitieve vaardigheden

Een kind probeert een figuur probeert na te maken van de voorbeeld speelkaarten. Dit lijkt misschien simpel, maar eigenlijk is een kind op dat moment een moeilijk probleem aan het oplossen. Het moet analyseren wat het ziet, de verschillende onderdelen onderscheiden en ondervinden hoe deze onderdelen aan elkaar relateren om uiteindelijk hetzelfde resultaat te krijgen als het figuur op de speelkaart. 

Cognitieve ontwikkeling op jonge leeftijd is belangrijk! Wat je je misschien

niet realiseert, is dat een kind van drie jaar elke seconde 700 tot 1000 neurale connecties aanmaakt, dit is veel meer dan als we ouder worden.  Cognitieve ontwikkeling heeft een directe connectie met intelligentie en uithoudingsvermogen.

Fijne

motoriek

Uw kind is  bezig met het verbinden van onderdelen en het uit elkaar halen van onderdelen, dit vereist specifieke bewegingen met vingers en handen. Omdat houten speelgoed niet veerkrachtig is vereist dit oefening.  De hand-oog coördinatie is een belangrijk onderdeel van fijne motoriek. Dit is het vermogen om acties uit te voeren die gelijktijdig het gebruik van ogen en handen vereist. 

Het leren van fijne motoriek is de eerste stap bij het leren tekenen, knutselen en uiteindelijk schrijven. Fijne motoriek is cruciaal voor alledaagse vaardigheden zoals kleding aantrekken, open maken van een broodtrommel en veters strikken. Wanneer een kind minder goed is in deze alledaagse bezigheden, kan het zelfvertrouwen flink zakken zakken. 

Creativiteit en 

Fantasie 

Je kunt een oneindig aantal poppetjes, wagentjes en figuren maken, de variatie is enorm. Er zijn geen regels, alles mag! Kinderen kunnen "out of the box" denken, waarbij creativiteit en fantasie de vrije loop kan gaan. In wizzwizz zie je niks terug over gender, huiskleur, religie of stereotyperingen. 

 

Creativiteit is een speciale vaardigheid die altijd gewaardeerd zal worden. Met een beetje creativiteit kan je beter een probleem oplossen, kan je emoties beter uiten en het helpt bij het leren van een taal! 

Spelen doe je samen

Met de digitale ontwikkelingen bestaat er steeds minder speelgoed waarbij kinderen samen spelen. Alle spelletjes op de iPad, playstation en mobiel doe je immers alleen. Wizzwizz is speelgoed waar samenwerken in plaats van competitie centraal staat. Door samen een figuur te maken leren kinderen hoe samenwerken, naar elkaar luisteren, elkaar helpen en hun ideeën communiceren. 

Samenwerken is belangrijk omdat kinderen hierbij vaardigheden leren die de rest van het leven te goede komt. Ze leren naar elkaar luisteren  en adviezen van elkaar aan te nemen, iets wat soms heel moeilijk kan zijn voor een kind. Ze leren verder ook dat andere kinderen gedachtes hebben. Dit noem je Theory of Mind en dit is een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van een kind. 

181209 wizzwizz kist open.jpg